måndag 23 mars 2009

Chokladfabriken



http://www.jolla.se/

Nu har jag lärt mig göra egna praliner. Det kostar en del (vi betalade 1500:-, men det ska visst gå upp till 1600:-) och det tar en hel söndag (10-17) men det är värt varenda öre och varenda minut! Man får en väldig massa för pengarna och slitet. Vi fick sju timmar av Jollas expertis, en god lunch (soppa och matmuffin) mitt på dagen och jag hade med mig säkert två kilo praliner hem i en snygg, handgjord ask. Det är väldigt bra upplagt och Jolla är en mycket duktig lärare samtidigt som hon är oerhört trevlig.

Jolla inleder med att lite kort gå igenom vad som ska hända och vad som finns att tillgå.

Sedan börjar kladdandet…


Så här ser råvarorna ut från början.
Det är viktigt med rätt temperatur på chokladen. Först ska den värmas upp till 45-50 grader…

… sedan ska den tempereras ner till max 32 grader.



Det är mycket rörande…
… och man blir lite kladdig!

Det syns ganska tydligt vilka Jolla har gjort!



Man är riktigt stolt över resultatet!


Vi gjorde praliner med mjölkchokladtryffel, Cointreautryffel, vaniljtryffel och tetryffel. Dessutom gjorde vi Gianduja, som är nougat fast finare, mandelsplitt och whiskynöt. Och så fick man naturligtvis med sig alla recepten hem. Nu ska här skapas praliner!


Varsågoda och smaka!

Jag måste bara visa en bild på de fina chokladäggen Jolla har gjort. Det krävs nog (minst!) en fortsättningskurs innan man kan göra sådana!

http://www.jolla.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skymningsmusik

Tyvärr var det lite manfall pga sjukdom på gårdagens 1800 hos oss, så Maria och jag fick hålla ställningarna själva. Vi inledde med lite god...