söndag 23 oktober 2011

Uruguay

Gårdagen tillbringades i Colonia de Sacramento, som ligger i Uruguay på andra sidan Rio de la Plata från Buenos Aires sett. Jag fick gå upp i svinottan för att vara vid ”båtstationen” (det hette faktiskt så – Estacione del Barco!) kl 07:00! Jag återkommer till Colonia men först ska jag berätta om båtresan dit (och hem!).

Det var det jävligaste jag varit med om! Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, en stor båt typ Finlandsfärja, kanske? Och en flod som såg ut som en flod! Inte en liten katamaran som skuttar omkring som en vattenloppa på ytan och en ”flod” som är över fyra mil bred och som uppför sig som Nordsjön i november! Resan tog en timme – en argentinsk timme, alltså, dvs ungefär en timme och tjugo minuter) och jag spydde nog under den större delen av den tiden. Resten av tiden kändes det bara som om jag skulle spy! En liten tröst – om än klen – var att jag var långt ifrån den enda som blev sjösjuk – båtvärdinnorna hade fullt sjå med att springa och dela ut plastpåsar till höger och vänster.
Båten
”Floden”
Man kunde åka till Montevideo som inte låg så långt bort men jag bestämde mig för att stanna i Colonia, som alla hade sagt skulle vara så gulligt. Och det var det, men när jag darrande och kallsvettig stapplade av båten mådde jag fortfarande så rävigt att jag gick till ett hotell och frågade om de hade ett rum där jag kunde ligga en stund och återhämta mig. Det hade de inte men jag fick ligga på en soffa i lobbyn och sova en stund och så fick jag lite te och efter det mådde jag ganska så mycket bättre och var redo att tackla Colonia.

Det är verkligen en riktigt gullig liten stad! Liten och grön och med frisk luft (till skillnad mot Buenos Aires!) och man har kärleksfullt bevarat det koloniala arvet från både spanjorer och portugiser, som tydligen har bytt av varandra som kolonister under århundradena. Det märks bland annat på vissa gator, en del är spanska (med trottoarer) och andra portugisiska (utan trottoarer) och på husen, som är byggda i olika stilar. Det hade faktiskt lite medelhavskänsla!

Ingången till det gamla fortet


Portugisiska gator



Spanska gator


Det finns gott om gamla veteranbilar i Uruguay, tydligen. Av någon anledning har de tillgång till reservdelar och det är lite av en nationalindustri att rusta upp gamla bilar och sälja dem dyrt till rika utlänningar. Jag gick på en liten guidad tur som ingick i biljetten och guiden var mycket noga med att nämna märket på varje bil vi gick förbi. Naturligtvis lyssnade jag inte men jag tog några kort i alla fall.


En del gamla bilar har man hittat alternativa användningsområden för:



Någonting som jag ännu inte har sett i Buenos Aires men som jag såg flera stycken av i Colonia var kvinnliga poliser. Den här polisen, som vaktade polisstationen i Colonia, var snäll och lät mig ta ett kort på henne.





Tyvärr bestämde sig batteriet i kameran för att ta slut efter halva dagen, så resten av dagen är ofotograferad men det fortsatte i ungefär samma stil hela tiden. Det var verkligen en kontrast mot Buenos Aires och ett skönt avbrott från de höga husen och avgaserna. Resan tillbaka var precis lika hemsk som ditresan (värre!) och jag gick direkt och lade mig när jag kom hem. Jag mår fortfarande inte helt bra, men jag hoppas det ger sig tills jag ska åka hem på lördag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valutbildning

Eftersom jag har anmält mig att jobba som röstmottagare i EU-valet, så blev jag kallad till ett utbildningstillfälle. Det var lite svårt att...