fredag 17 maj 2019

Mellan hägg och syrén i Fiskeby


Vi lyckades verkligen med vädret igår kväll när Kulturföreningen hade planerat in en guidad vandring runt Fiskeby. Det var vår gamle (?) arbetskamrat Hasse som visade runt. Han är född och uppvuxen i Fiskeby och hade både hårda fakta och egna minnen att bjuda på. Riktigt trevligt!

Bl a fick jag lära mig att det finns tusentals hällristningar i området, t ex i Ekenberg. Tyvärr är de lite dåligt ifyllda så vissa går knappt att se alls men några syntes ganska väl.



Vi hade med oss matsäck, som vi intog efter hällristningsjakten. Egentligen hade vi tänkt fika vid hällristningshällarna men det var så otroligt mycket myror där så vi satte oss en bit bort istället.


Efter fikat fick vi runt bruket ner mot "krana", en gammal avlastningsplats där det ända fram till 60-talet fanns både hyreshus och t o m en affär men där det idag knappt finns några spår av det. Men den gamla kranen finns i alla fall kvar!

Utsikten är otroligt vacker och vi kunde se både platsen för Ringstaholms borg, som bl a den heliga Birgittas son ägde, och hällen där Engelbrekt Engelbrektsson stod och hotade en senare fogde på Ringstaholm. Tänk att lilla Fiskeby har en så spännande historia!


"Mellan hägg och syrén" brukar ju normalt betyda en tidsrymd men just nu verkar de blomma samtidigt så i det här fallet får det beteckna avståndet mellan den stora, fina häggen där vi startade och de vackra syrénerna där vi slutade vandringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

April-väder

Snacka om aprilväder! För två dagar sen kändes det så vårligt att jag tog den här bilden på väg till jobbet. Idag ser det ut så här: Tack oc...