söndag 1 mars 2009

Om datorn-uppgift

Ofta kallar man felaktigt alla program som kan skada en dator för virus. Virus är dock bara en typ av skadligt program. Ett virus är ett litet program som ligger gömt inuti ett annat program. Det är beroende av att användaren först kör eller öppnar värdprogrammet och sedan aktivt sprider det vidare till andra datorer, t ex via e-post. Även trojaner är i viss mån beroende av användarens tjänstvillighet. De är skadliga program som till synes verkar vara helt oskyldiga men som i själva verket har till uppgift att t ex installera en bakdörr så att någon annan får tillgång till din dator eller att installera spionprogram.

Så medan ett virus eller en trojansk häst måste ligga och vänta på att t ex en hormonstinn tonårsgrabb ska öppna en bifogad fil som heter Massor_av_nakna_babes.exe eller liknande - och sedan skicka densamma vidare till alla sina likaledes hormonstinna polare - finns det andra små otäcka program som kan infektera en dator och som kan sprida sig riktigt duktigt på egen hand. Maskar t ex, har till uppgift att sprida sig själva och behöver ingen hjälp av användare.

På samma sätt som det enda sättet att garantera att man inte får en sexuellt överförbar sjukdom är att aldrig ha sex, är nog det enda sättet att garantera att man inte blir utsatt för skadliga program att inte ha någon dator överhuvudtaget. I alla fall inte en som är uppkopplad mot Internet. Vill man ändå ha en dator (eller sex!) så gäller det att skydda sig. Eftersom de flesta virus och andra skadliga program görs med Windows i åtanke, kan det vara en bra idé att skaffa en Mac istället. Man kan även använda olika filsystem på sin dator och göra regelbunden backup av både sina filer och av operativsystemet till dvd-skivor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_virus
http://www.boll.ch/fortinet/assets/Grayware.pdf
http://www.windowsecurity.com/articles/Spyware-Evolving.html
http://www.microsoft.com/sverige/protect/viruses/xp/av.mspx
http://www.computerworld.com/securitytopics/security/virus/story/0,10801,96095,00.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valutbildning

Eftersom jag har anmält mig att jobba som röstmottagare i EU-valet, så blev jag kallad till ett utbildningstillfälle. Det var lite svårt att...