fredag 11 november 2016

Jul på Ekenäs



Idag var det dags för årets första (men antagligen inte sista) julmarknad. Denna gång blev det på Ekenäs slott som är en del av Svenska slottsmässor. Jag har varit där en gång förut men då var det mörkt ute och man såg inte så mycket av omgivningarna. Den här gången åkte vi på eftermiddagen och hann se det i dagsljus i alla fall några timmar.


Vi började med att gå en guidad visning i slottet och möttes i entrén av en målning av en tjänstekvinna (Höns-Maja eller nåt, tror jag hon hette), som enligt legenden räddade Ekenäs slott från ryssen genom att låtsas att det redan brunnit ner.


Det var en trevlig visning och ett vackert slott men det allra bästa var nog de fantastiska blomsterarrangemangen som fanns överallt!



Det var nästan lika kallt inne i slottet som utanför och trots att det mesta av marknaden försiggick inne i de olika byggnaderna, så var det inte direkt varmt där heller.



Vi var naturligtvis tvungna att gå ner i Källaren och testa på den lokala specialiteten Äppeldrulta som består av skorpsmulor som gjorts till en slags pajform och fyllts med äppelmos och toppats med grädde och katrinplommon. Det var mycket godare än det låter - riktigt gott, faktiskt!



Och faktum är att jag inte köpte någonting alls på marknaden, trots att jag var svårt sugen på några keramiktomtar.


Men det blir nog fler marknader, tror jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Event på Akademikliniken

  Jag har många gånger gått förbi Akademikliniken och funderat på om jag inte borde gå in och se vad de kan göra för mig. Det finns ju en up...