fredag 16 december 2016

Sanning

I vanliga fall brukar jag vilja känna mig unik, inte som alla andra - jag vill tro att jag i alla fall har det där lite speciella som skiljer mig från andra människor. Så när en mäklare t ex kom in i min lägenhet och sade att "Ja, här ser ju ut som såna här lägenheter brukar se ut!" så blev jag så sur att jag bestämde mig för att aldrig, aldrig, aldrig någonsin - och inte ens då - anlita den mäklaren eller hans företag.

Men det finns ett undantag från "Jag vill vara unik!"-regeln, har jag upptäckt, och det gäller min utbrändhet (eller "utmattningssyndrom" som det ju egentligen heter). Varje gång jag får höra att mina symptom är "typiska" eller att "Så är det för alla!" när jag klagar över t ex att jag inte kommer ihåg saker, så känns det konstigt nog lite bättre. Det är kanske för att jag själv ibland tror att jag inte försöker tillräckligt mycket, inte koncentrerar mig tillräckligt, inte tar i så mycket som jag borde och att jag egentligen borde orka mer.

Jag hittade den här klockrena sammanfattningen - 10 saker du önskar att andra förstod när du drabbats av utmattningssyndrom - på Åsa Nyvall på Välbefinnandebloggen och kan inte låta bli att föra den vidare.

Och OBS! det finns ingen kritik bakom. Jag vet själv hur det är att tro att man förstår allt som har med utbrändhet att göra men egentligen inte gör det. Jag har själv varit en av dessa människor som inte riktigt förstod hur man kan avboka en kompisfika i sista sekunden för "att man inte orkar träffa folk" ("Orkar?! Folk?! Men det blir ju bara vi två!") eller hur man kan tycka att det blir för jobbigt med något som man alltid tyckt var jätteroligt förut.

Men det finns ett ljus i änden av tunneln. Själv känner jag mig mycket bättre för varje dag och ska t o m gå på bio och se en action-film idag - något som jag absolut inte hade ens kunna tänka på för tre månader sen. Visserligen vet jag att jag kommer att bli jättetrött och antagligen inte orka mycket imorgon men jag vet också att jag inte kommer att bli lika trött som jag hade blivit för tre månader sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skymningsmusik

Tyvärr var det lite manfall pga sjukdom på gårdagens 1800 hos oss, så Maria och jag fick hålla ställningarna själva. Vi inledde med lite god...