När man är en tvättäkta (och stolt) kultur- och historienörd som jag, så finns det få saker som får det att vattnas i munnen mer än ett föredrag som heter Ostlänken: Arkeologi och kulturhistoria inom Kolmårdsentreprenaden. Alltså två och en halv timme (fast vi blev lovade tre timmar!) föredrag om fornlämningar, arkeologiska undersökningar och kulturhistoriska värden.
Det låter torrt men det var oerhört intressant! Föredragshållare från Länsstyrelsen Östergötland, Arkeologerna (SHM) Trafikverket och Bjerking (ett teknikkonsultföretag, tydligen) höll föredrag om Uppdragsarkeologi, Äldre stenålder, Yngre stenålder, Vendeltida gravfält och 1800-talsvillorna vid Kolmårdsbranten.
Jag var lite rädd innan att det skulle pratas mer om sträckningar och detaljer om själva Ostlänken och/eller att man skulle svänga sig med fackuttryck som vi vanliga döda inte förstod men det precis tvärtom. Fokus var på kulturhistoria och arkeologi och samtliga föredragshållare inledde sina föredrag med att förklara bakgrund och annat, som t ex vad som räknas som en fornlämning:
Vi fick även se hur Kolmården har utvecklats från att vara en liten grupp små öar till dagens landmassa.
Och höra lite om Norrköpings och Stockholms rikaste byggde sig flådiga sommarvillor med utsikt över Bråviken på 1800-talet.
Jag hade gärna suttit kvar några timmar till och fått höra mer men tidsschemat hölls med närmast militärisk noggrannhet.
Det var riktigt nördgodis!
Och godis var det även innan, när jag passade på att fika på Mjölnaren innan föredraget i stället för att gå hem emellan.
Ett perfekt sätt att tillbringa en regnig torsdagskväll i januari på...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar