söndag 1 oktober 2017

Kultur men inte natt

Det blev ingen Kulturnatt för mig i år. Jag orkade inte helt enkelt. Sen jag började jobba heltid igen känns det som om jag är på väg tillbaka till utmattningen igen med stormsteg.

I fredags var jag så trött på jobbet att jag fick avstå från lunch med kollegorna och gå hem och jobba i stället. Men det hjälpte tydligen inte, jag var fortfarande trött när jag vaknade i lördags och det blev inte bättre under dagen. Jag har ju sett fram emot Kulturnatten jättelänge och en sak jag verkligen ville göra var att gå på öppet hus i Swartziska huset, så jag släpade mig dit - det var som att gå i gyttja hela vägen - men efteråt var jag så slut att jag var tvungen att åka hem och lägga mig i soffan resten av dagen och kvällen. Om jag ska beskriva hur det känns när utmattningen drabbar en (förutom förvirringen, glömskan och blackouterna, då) så är det ungefär som när man börjar känna de första symptomen av influensa - man känner sig febrig, tung i kroppen och trött. Inte bästa förutsättningarna för att gå omkring på stan med kompisarna i fem timmar. De hade roligt, däremot - de skickade t o m en bild på hur trevligt de hade. Det var väl snällt! :-)


Men jag får väl vara glad över att jag faktiskt tog mig till Swartziska huset, för det är väl värt ett besök. Hade jag varit piggare hade jag nog uppskattat det mer men jag får hoppas på att de öppnar upp fler gånger.

Det är ju vackert redan utifrån och dagen till ära blev man välkomnad av män i uniform.


Även inne i den pampiga hallen stod en karolin och vaktade.


Det finns så otroligt mycket fint att se därinne, som Sveriges (förmodligen) vackraste kakelugn,


men även andra fina detaljer.




Man fick även gå ut på terassen...


...där man hade en riktigt fin utsikt över Industrilandskapet.

Som sagt, hade jag mått bättre hade jag nog hängt där betydligt längre men jag tog hem en broschyr om Föreningen Gamla Norrköping, som verkar förvalta huset, och det kostar tydligen bara en blygsam hundring per år att bli medlem. Det kan det väl vara värt för att få ett finger med i att bevara ett sådant underbart ställe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndagsbrunch med shuffleboard

  Så här en vanlig söndag i april kan det vara trevligt att hitta på något roligt - gärna något som innefattar mat. Och då är ju söndagsbrun...