onsdag 17 mars 2010

Stjärnklart!

Igår hade jag knappt tid att göra någonting på jobbet. Jag var alldeles för upptagen med att ängsligt spana upp mot himlen för att se om något illasinnat moln tornade upp sig mot horisonten och spolierade mina planer för kvällen. Men som tur var höll sig vädret i skinnet och vi kunde åka iväg till Landeryds Observatorium och titta på planeter, stjärnor och galaxer som vi bestämt.

Jag är ju lite svag för rymden på ett hur-kan-de-veta-hur-mycket-solen-väger-egentligen?-sätt och dessutom så har man ju faktiskt … ähum … högskolepoäng i astronomi (Den kursen gillade jag verkligen! Det är en av de få kurser jag gått de senaste åren där jag inte behövde starta en blogg!).

”Var är de? Var är de?”

”Jaså, där!”

Det blir inga bilder på det vi fick se, min kamera är inte tillräckligt kraftfull men ni kan kolla de tjusiga bilderna på ÖAS hemsida eller klicka på min Astronomy Picture of the Day-gadget här vid sidan om, så får ni er en uppfattning.

Jag kan verkligen rekommendera ett observatorie-besök! Om inte annat så får man ett lite annorlunda perspektiv på tillvaron. Det ingenting för folk som har anlag för mindervärdeskomplex, dock! Det är svårt att känna sig stor och viktig när man vet att ”oerhört snabbt” på astronomiska betyder ”sådär en tiotusen år” och att en galax på 2,5 miljoner ljusårs avstånd betraktas som ”väldigt nära”. Som tur är har ju inte jag några problem med mindervärdeskomplex. Jag hoppas, förresten, att ni är vederbörligt tacksamma för att ni får bo i mitt universum och sköter ni er inte får ni faktiskt flytta härifrån och leta reda på ett eget!

1 kommentar:

  1. Vilka roliga bilder!!! Me gustan!! :D Nästa gång måste jag följa med.

    SvaraRadera

Den goda människan i Sezuan

  Den goda människan Sezuan var sista föreställningen för säsongen på abonnemanget och det var inte med höga förväntningar vi förpassade oss...