måndag 17 augusti 2020

Bältros?

Varning för äckliga bilder!

Nu har jag testat KRY för första gången och jag måste säga att det gick över förväntan!

Anledningen till detta språng i min utveckling är att jag för någon vecka sen upptäckte några mystiska utslag nära armhålan. Från början såg de ut så här och jag trodde att jag kanske hade blivit biten av någon mygg-familj och tänkte inte så mycket på det.

Efter några dagar hade de både blivit fler och börjat se lite inflammerade ut. Nu började jag oroa mig lite och funderade på vad de kunde vara. Har jag vägglöss hemma? (Väldigt sociala vägglöss som vill sitta nära varandra när de suger blod?) Lyckades jag få 6-7 (också väldigt sociala) fästingar med mig hem när jag var ute i skogen förra veckan? Jag började googla på bilder av röda utslag och tillbringade alldeles för lång tid med att titta på tusentals foton av äckliga utslag men tyckte inte någon av dem liknade mina utslag. De som kom närmast var faktiskt bältros men alla bilder på bältros visade folk som hade enormt stora sjok av utslag över halva kroppen och dessutom står det i alla texter att bältros åtföljs av enorm smärta, s k helveteseld. Eftersom jag knappt kände av dem - de kliar inte ens - så bestämde jag mig för att det inte var bältros. (I och för sig skulle det inte ha förvånat mig om det vore bältros, med tanke på att jag planerar att vaccinera mig mot det!)

Men nu började även ett rött, varmt och ömt område uppträda omkring utslagen, så då började jag bli orolig på allvar. Och eftersom jag inte älskar min vårdcentral speciellt mycket samt att det säkert sitter en massa corona-smittade och snorar i väntrummet där så visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. Tills jag kom på att jag kunde testa en digital läkartjänst!

Att valet hamnade på KRY var mest för att de verkar ha något samarbete med min (trista) vårdcentral och jag tänkte att om jag behöver gå och göra blodtester eller liknande så slipper jag åka till t ex Vingåker för det. 

Men detta ska hädanefter bliva min melodi! Det var oerhört smidigt och kändes både tidsbesparande och avslappnat. Man gick in i appen och svarade på några frågor och laddade upp några bilder och sen gick man och fixade lite te medan man väntade på att bli uppringd. Det tog c:a 20-25 minuter innan man fick prata med en trevlig, ung (Han får säkert fortfarande visa leg på Systemet!) läkare som lyssnade intresserat och granskade mina utslag. Han tyckte också de var mystiska och var inte helt säker så han gick och konsulterade en hudläkare och tillsammans kom de fram till att det nog sannolikt var ... bältros!

Det är tydligen så att man kan få bältros utan den medföljande helveteselden och i så fall går det oftast över av sig själv på några veckor. Jag fick order om att vara uppmärksam på om blåsorna blev fler och började vandra iväg men än så länge så håller de sig på samma ställe och börjar faktiskt se lite blekare ut. Det jag var mest orolig över - den röda, ömma ringen runt blåsorna - var det minsta problemet. Det är bara immunförsvaret som kämpar mot infektionen och tydligen gör ett väldigt bra jobb. Jag ska väl inte ropa hej än men det verkar som om jag drog vinstlotten i bältroslotteriet.

Nu är ju den stora frågan: Ska jag fortfarande vaccinera mig mot bältros? Man kan tydligen få det fler gånger men det är väldigt ovanligt. Ska jag hoppas på att min tur håller i sig? Hmm, får fundera lite på det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inkokta päron

Jag hade fortfarande päron från Marie kvar nu i helgen (de håller förvånansvärt bra i kylen!), så jag bestämde mig för att göra något för a...