söndag 30 juli 2023

Kultur i Nyköping


Kultur kan man aldrig få för mycket av, eller hur? I fredags åkte jag söderut för lite Shakespeare och i lördags norrut för lite svensk historia (både autentisk och lite mer fritt tolkad).

Så fort vi klev av tåget i Nyköping gick vi (nästan) raka vägen till Sörmlands museum och styrkte oss med lite lunch.

När vi var mätta kollade vi in deras utställning om NK:s möbler, som tydligen tillverkades i Nyköping (det visste inte jag!)


Dessutom vekar NK ha varit först med att sälja möbler som man fick montera ihop själv - för IKEA (det visste jag inte heller!)


När vi hade lärt oss allt vi kunde om NK:s möbler (och lite annat) drog vi oss mot Nyköpingshus, där jag genast raggade upp en stilig riddare. Enligt uppgift hette han Riddare Vallraff Skytta - eller nåt sånt.


Det var säkert 30 år sen jag såg Nyköpings gästabud senast och jag kan inte påstå att jag minns väldigt mycket av det men jag skulle tro att man hade gjort en ganska fri tolkning av historien, man utgick nämligen från kvinnornas synvinkel - framförallt Drottning Märtas - vilket jag tycker var lite kul.


Det slutade i alla fall som vanligt (med att alla kungliga över 12 år dog) och var en riktigt trevlig föreställning.

Och jag hade som vanligt tur med vädret! Det var regnfritt och lagom varmt och skönt hela dagen och eftersom vi hade en dryg timme på oss efter föreställningen innan tåget hem, så gick vi till Café Aktersnurran och festade på glass och såg ut över Nyköpingsån.

En härlig kulturdag med andra ord...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lägenhetsbilder

Ni vet hur man alltid vaknar och är skitsnygg i håret samma dag som man har bokat frisörbesök? Exakt samma var det när jag kom hem från mäkl...